fbpx

Tadeja Erzin Potočnik in Damir Halužan. Iz Dubaja z odličnimi uvrstitvami v ProAm kategoriji!

Na tekmi Crown Cup Dubai sta Tadeja in Damir zasedla odlično drugo in sedmo mesto!

Čestitke za ples v Dubaju; no, razsvetli nas, za kakšno tekmo je šlo, kje je bila tekma, kako sta se z Damirjem Halužanom odrezala in kakšna je bila konkurenca?
Najprej hvala za čestitke. Tekma Crown cup Dubaj je potekala v emiratu (in kraju) Ajman, okoli 40 kilometrov iz Dubaja, in je tokrat slavila svojo deseto obletnico. Bila je izključno tekma ProAm parov, kar je zadnje čase že redkost, saj so te tekme navadno povezane s tekmami različnih ostalih kategorij standardnih in latinskoameriških plesov. Tekma je trajala dva dneva, kar kaže na to, da se je zvrstilo precejšnje število parov, kar seveda posledično pomeni zelo močno konkurenco. Nastopala sva v treh kategorijah, in sicer posamični latinskoameriški plesi v najvišji kategoriji super gold (v moji starostni skupini), t. i. sholarship, kar pomeni vseh pet latinskoameriških plesov vseh kategorij (v moji starostni skupini), in O45, kar pomeni vseh pet latinskoameriških plesov v skupini nad 45 let. Starostne skupine so sicer razvrščene na okoli deset let, U45 in O45 pa pomeni, da se vse plesalke (in plesalci) razdelijo le na dve skupini do 45 in nad 45, kar za nas, ki smo malo bolj ‘nad 45’, pomeni seveda bistveno večjo konkurenco. Najbolj sva ponosna na 2. mesto (med 11 pari) v sholarshipu (v polfinalu sva bila celo najboljša), pa tudi 7. mesto (med 19 pari) v O45 je zelo dobra uvrstitev.

Na ajmanskem parketu

Dubaj kar postaja vse bolj in bolj prepoznavno prizorišče tudi za tekmovalni ples. Prepričana sem, da so bili pogoji enkratni, kljub temu s koronskimi ukrepi, kot vidim. Od kod so prišli pari, v katerih kategorijah so nastopali in od kod so bili sodniki? Tudi kakšen slovenski mogoče?
Crown cup Dubaj je kot rečeno praznoval deseto obletnico delovanja in se je iz izključno ProAm začetkov, kot tudi skoraj vsa ostala tekmovanja, prelevil v tekmo, kjer nastopajo tako ProAm kot tudi ostali udeleženci latinskoameriških in standardnih plesov: amaterji, profesionalci, seniorji, juniorji itd. No, za obletnico so se vrnili h koreninam ProAm, vendar bodo prav gotovo nadaljevali tudi z vsemi ostalimi panogami kot povsod drugje po svetu. Naše tekme se navadno plešejo v hotelskih dvoranah, in ja, pogoji so res odlični, seveda je treva upoštevati protikoronske ukrepe, vendar je v Dubaju to nasploh precej sproščeno. Pari so prišli res z vseh koncev, najmočnejša konkurenca pa so seveda ruske, ukrajinske in britanske plesalke, veliko jih je bilo tudi iz ZAE. Nastopali so prav v vseh ProAm kategorijah, tako standardnih in latinskoameriških, kjer jih je največ, kot tudi american smooth, american rhytm, tri vrste tanga, carribean mix … Tudi sodniki so bili z vseh vetrov, med drugim tudi najboljši trenutni in nedanji plesalci. Žal tokrat predstavnika Slovenije ni bilo, je pa sodil v novembrski različici Crown cup Dubaj Fredi Novak.

blank
Damir Halužan in Tadeja Erzin Potočnik tekmujeta v kategoriji ProAm. (Foto: osebni arhiv)

Kako z Damirjem sploh izbirata tekme, na katere bosta šla? Ali so odločitve glede na koronske ukrepe ali kaj gledata, računata?
Damirjem izbirava tekme predvsem glede na najine preostale obveznosti, tu je treba upoštevati zlasti Damirjeve tekme in seveda dostopnost krajev tekmovanj.

Nedvomno si ‘trendseterka’ tega plesnega stila pri nas. Počasi se daleč pripleše, kajne? Kako nagovoriti k večjemu število plešočih ‘amaterjev’?
Ja, včasih gre tudi kar hitro, predvsem prvih tekem v najnižji bronze kategoriji se lahko udeleži vsaka kolikor toliko zavzeta plesalka (ali plesalec) že po nekaj mesecih, za napredek pa je seveda potrebnega toliko veselja, da človek pač vztraja na tej poti. Predvsem je treba razbiti največji mit, da je potrebno predznanje in da se tako dobri plesalci ne bodo ukvarjali z nami, ravno nasprotno, tudi njim je velik izziv amaterja pripeljati do zadovoljstva v plesu. No, potem te pa navadno tako zagrabi, da ne moreš nehati. V naši šoli imamo že kar nekaj takih primerov.

blank
(foto: zajem zaslona)

Ali v bližnji ali daljni prihodnosti pripravljaš kakšno tekmovanje tudi na domačih tleh oziroma se bosta priključila kateremu od državnih prvenstev Plesne zveze, recimo?
Seveda imamo v načrtu tudi organizacijo ProAm tekme, vendar res glede na razmere bolj v daljni prihodnosti. Če bo državno prvenstvo v tej kategoriji, se ga bom seveda rada udeležila.

blank
(foto: zajem zaslona)

Kdaj pa bo prihodnja mednarodna tekma?
Po vsej verjetnosti Firence 5. marca.

blank
Po tekmi se je prileglo še malo dubajske puščave. (Foto: osebni arhiv)

Uživaj še malo toplega dubajskega sonca in pozdrave iz Slovenije.
Hvala in pozdravčke nazaj.

blank

ProAM tečaji

Poleg starih in uveljavljenih programov, ki ste jih nekatere že vzele za svoje in so postali priljubljeni smo razvili in čez poletje preizkusilipopolnoma nov inovativen

Preberi »
blank

Line up program

V zadnjem času je po svetu in tudi že pri nas vedno bolj razširjena družabna oblika gibanja in rekreacije – line-up ali skupinski ples v

Preberi »
blank

Student teacher

Da prav ste prebrali!! Tudi mladi in zelo zelo mladi plesalci in plesalke ali bodoči plesalci in plesalke imajo pri nas možnost plesati, se učiti,

Preberi »